Steže se USKOK-ov obruč oko HDZ-ovih glumaca s Lošinja

U utorak 12. travnja održana je 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja, koja je otišla jednosmjerno nakon što je oporba iz protesta istu napustila još za vrijeme aktualnog sata.

Neposredno pred sami početak stiglo je bombastično priopćenje Grada Malog Lošinja u kojemu stoji “kako je inspekcijski nadzor naložio raspisivanje novoga natječaja” za pročelnika/cu upravnog odjela, odnosno za funkciju koju je ranije obnašala Marina Žunić mag.iur. Taj, po Grad sramotan nalog došao je nakon, navodno, anonimne prijave.

Time je nužno građane upoznati s činjenicama, naime, riječ je o inspekcijskom nadzoru Ministarstva pravosuđa i uprave koje se manje bavi odlukama o raspisivanju novih natječaja, više istragama na koji se način oni provode. Iako smijenjena po sili zakona, na zaprepaštenje mnogih, pročelnica je prisustvovala sjednici, pa čak i odgovarala na upite vijećnika.

Smiju li građani podnositi anonimne prijave? 

Anonimna ili ne, ova je prijava, sada je jasno, bila osnovana i dužnost svakoga građanina RH je da, prema postojećemu zakonu, prijavljuje nepravilnosti. Konkretne razloge smjene dosadašnje pročelnice tek ćemo saznati, ali jasno je svakome iole normalnom da je na tu poziciju došla samovoljom Ane Kučić. Mlada, neiskusna i naivna, ta nadobudna pročelnica osim što je silom zakona smijenjena također je, kako neslužbeno doznajem, privedena poradi obavijesnog razgovora te je jasno da uskoro možemo očekivati ono što HDZ-ovi birači i simpatizeri neće i ne mogu prihvatiti – nova privođenja. Nervozni nastup Ane Kučić prilikom obraćanja na 9. sjednici GV-a najbolje oslikava kakva atmosfera vlada u gradskoj upravi.

Nadalje, u priopćenju Grada se također može iščitati da su navedenim nadzorom utvrđene “određene manje mjere usklađenja s propisima”. O čemu je konkretno riječ nisu naveli, no činjenica je da je pojava razno-raznih inspekcijskih službi u prostorijama gradske izvršne vlasti normalna pojava. Stoga sam od MUP-a zatražio više detalja, ali već unaprijed mogu očekivati odbijenicu ili, ako sam te sreće, odgovor u kontekstu “izvidi u tijeku”.

Kako sam ranije istaknuo na svojoj Facebook stranici, u HDZ-u trenutno vlada” presumpcija nevinosti”, odnosno nitko nije kriv dok mu se ne dokaže da je kriv. S druge strane, za HDZ-ove simpatizere, koji dok čitaju moje tekstove izgledaju kao da su zagrizli crveni luk, moram naglasiti da kao novinar stojim iza objavljenih tekstova i kao takav pravno odgovaram za objavljeni sadržaj, pa makar on bio i na osobnom blogu kao što je sada slučaj. Zato ako želite neko bolje štivo, domaću bajku ili odu vladajućima, nemojte čitati ono što slijedi u nastavku.

Uloga novinara pred institucijama

Tko god je “cinkao” Žunićku, dajem mu ruku. Ne zato jer imam nešto protiv Marine, štoviše nekada mi je bila srcu draga sve dok nije prešla na “drugu stranu”. Međutim, dojave da na posao dolazi u 10, a već u 10.15 sati je negdje na kavi bile su zvono na uzbunu i činjenicu da tu danu joj poziciju nije smatrala visoko odgovornom. Niti joj je prijetila bojazan od sankcija jer, ipak, bila je “njihova”.

Što se tiče Grada Malog Lošinja i mene u kontekstu prijava, unazad godinu i pol prijavio sam nekoliko sumnji u nepravilnosti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te sam zbog svojih tekstova bio pozivan na obavijesne razgovore u svojstvu svjedoka pred MUP-om i USKOK-om.

Najpoznatiji, pak, slučaj novijeg doba suradnje novinara s institucijama jesu saznanja Telegramovog Andreja Dimitrijevića koji je OLAF-u dostavio saznanja o malverzacijama bivše ministrice Gabrijele Žalac, a koja je zatim na temelju istih završila u Remetincu iza brave. Na osnovu insajderskih informacija koje imam, Ana Kučić nije daleko od toga da joj pravi društvo. Nepoznanica je koga će povući sa sobom i koliko dugo će Lošinjani čekati potvrdu ovih navoda.

Dragoslavićki Oscar za glumu

Zahvaljujući samo i jedino neraskidivoj vjernosti  stranačkoj pripadnosti, HDZ-ova predstavnica u GV-u je Marijana Dragoslavić, samostalno vjerojatno ne bi prikupila ni pola potrebnih glasova za mandat vijećnice. No, ona je tu i kao takva demokratski koristi svoju ulogu u ovom kriminalnom filmu. Tako se nakon protestnog odlaska oporbe osvrnula na istup nezavisnoga Marija Frankovića, nakon što je izjavio da su točke dnevnog reda “nebitne”. Poručila je tada kako je pitanje ugostiteljskih terasa na rivi itekako bitno radi egzistencije poduzetnika. Zabrinula se, vjerujte mi na riječ, za egzistenciju onih koji HDZ-u daju glasove, ali ne i za moju, odnosno za egzistenciju ostalih koji ne dobivaju odgovore na upite.

Volarićki Oscar za najbolju žensku ulogu

Jedan od takvih upita, među moja dva dostavljena Gradskom vijeću, adresiran je na Aleksandru Volarić-Magazin koja također da joj nije imućnog oca i velikog sponzora HDZ-a ne bi skupila dovoljno za mandat predstavnice građana. Propustila je Volarićka pitati joj nadređenu što je s natječajem za medije koji se po novom zakonu raspisuje po novim normama. Pitao sam hoće li se isti uopće raspisati ili se opet samovoljom gradonačelnice sredstva dodjeljuju medijima koji nisu s Lošinja ili stranačkim fotografima.

S druge strane, tatina mezimica na 8. sjednici GV-a je mahala zakonskim aktima u pogledu nasrtanja na oporbu. Odmah po završetku te sjednice stigle su fotografije koje ukazuju kako njezin suprug kao zaposlenik gradskog društva koristi službeno vozilo za osobne potrebe. I nije to prvi takav slučaj, do mene su ranije stizale informacije i fotografije koje ukazuju na to da se HDZ-ovi promotivni materijali također prevoze vozilima tvrtke iz portfelja gradskih društava. Ukratko, platili smo njezinom suprugu da se vozika na naš račun, kao što smo platili HDZ-u da razvozi svoje političke parole kako je Mali Lošinj #gradzatebe. Ne, ovaj grad je rezerviran za 2200 HDZ-ovih birača koji ne vode brigu što ja nemam jednake uvjete za rad ili što se stanovi dijele, ponovo ta riječ, samovoljom gradonačelnice.

Devčiću Oscar za negativnoga glumca

SDP-ov Željko Jović treću sjednicu u nizu pozvao je predsjednika Gradskog vijeća Dubravka Devčića da počne odgovarati na upite građana i novinara, no i ovoga je puta samoprozvani nezavisni predstavnik građana doma ostavio slušni aparat. Tako je Devčić propustio pitati direktora TZG Malog Lošinja o raspolaganju s javnim novcem, dokazavši tako da je i dalje HDZ-ov mali miš. Devčić ne želi govoriti o zemljištima koja su mu nezakonito dodijeljenja, kao ni sadržaj razgovora s ministrom Olegom Butkovićem koji je prethodio lokalnim izborima u svibnju 2021.

Primjer kriminalnog izbjegavanja odgovornosti sjajno se oslikava upravo na primjeru otočnog veterinara. Kao i u prethodnom slučaju Volarićke ili Žunićke, sve je dopustivo ako si njihov. Međutim, ako im se javno suprostaviš tada si predmet rugla i pritisaka, a ovakvi tekstovi o nepravilnostima u radu gradske uprave su, kažu oni, neistine. Presumpcija nevinosti, zar ne?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.