Riječki zatvor (3): Zbog sumnji u nezakonite radnje, kazneno prijavljen upravitelj ‘Via Rome’

U prvom od dva prethodno objavljena serijala o nepravilnostima u Riječkom zatvoru naveo sam da posjedujem kaznene prijave podnesene protiv upravitelja Josipa Grgurića te nekoliko njemu bliskih suradnika, dok se u drugom nastavku iznose teške optužbe sindikata protiv Jane Špero, ravnateljice Uprave za zatvorski sustav i probaciju u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Izvori, naime, tvrde kako su ranijih godina kaznene prijave, predstavke i ostala upozorenja na nepravilnosti u “Via Romi” nestajale u gustoj magli, odnosno provedeni nadzori bi se zaključili zajedničkim ručkom upravitelja s inspektorima ministarstva, dok bi Špero odmahivala rukom na iznesene nepravilnosti. Jednako kao i na moje upite. Tvrdnje izvora poklapaju se s izjavama sindikata, da Jana Špero nikada ranije nije dolazila osobno u nadzor Kaznionice u Rijeci.

S druge strane iz Ministarstva pravosuđa i uprave ponavljaju da nisu upoznati s predmetnim kaznenim prijavama te da se ne miješaju u rad nadležnih institucija. Kako bi se resor upoznalo s pojedinim detaljima, valja navesti kako su optužbe prilično ozbiljne. Neshvatljivo je da jedno tako ozbiljno Ministarstvo ne zna što im se događa u odgovornoj ustanovi kao što je kaznionica, u ovom slučaju ona u Rijeci.

Zlouporaba video nadzora?

Prema onome što izlazi u javnost je i navodno nezakonit video nadzor unutar te izvan Kaznionice. Pored toga, sumnja se da je službeni softver instaliran na privatni laptop Nikole Rupčića, voditelja odjela osiguranja, te da prste u tome ima upravitelj Grgurić. Video nadzor u “Via Romi” obavlja tvrtka AKD-Zaštita d.o.o.

“Tražene informacije predstavljaju poslovnu tajnu, te Vam ne možemo odgovoriti na pitanja. Najbolje da se za navedena pitanja obratite kaznionici direktno”, stoji u kratkom odgovoru AKD-a vezanom za upit o postavljanju video nadzora i gdje je instaliran. S ovim optužbama upoznao sam i resor, ali odgovore na taj detalj nisam zaprimio.

Grgurić operativne informacije dao zatvoreniku?

Protiv upravitelja Kaznionice iznosi se niz optužbi, pretežno povezane sa sumnjom u zlouporabu položaja i ovlasti.  Optužuje ga se za krivotvorenje “Dnevne zapovjedi”, pogodovanje smjenama i prekovremenim, ali i nezakonito zapošljavanje službenice pravosudne policije Ruže Mance.

“Vezano za Vaš upit o zapošljavanju službenice pravosudne policije, ponavljamo da je imenovana primljena u državnu službu u Ministarstvo pravosuđa i uprave s danom 1. svibnja 2003. godine putem javnog natječaja objavljenog u Narodnim novinama broj 14. od 29. siječnja 2003. godine, te 15. svibnja 2003. raspoređena na radno mjesto mlađi pravosudni policajac – vježbenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Rješenjem Ministarstva pravosuđa od 14. siječnja trajno je premještena po potrebi službe s danom 15. siječnja 2015. godine u Zatvor u Rijeci. Sada je raspoređena  na radno mjesto nadzornika pravosudne policije – dežurni u Odjelu osiguranja Zatvora u Rijeci za koje ispunjava propisane uvjete”, odgovorili su iz MPU-a na upit o zapošljavanju Ruže Mance.

Također se Grgurića tereti za opstrukcije, ali i odavanje vrijedne operativne informacije jednom od zatvorenika, ne imenujući kojem.

Upravitelj instalirao “svoje ljude”

Ranije sam pisao kako u Riječkom zatvoru postoje dvije struje, jedna sklona upravitelju te druga koja godinama ukazuje na nepravilnosti. Tako se, među ostalim, iznose informacije da je Grgurić “struji koja uživa njegovu zaštitu” namještao i pogodovao smjenama, prekovremenim satima i slično, dok je druga struja, prema tvrdnji izvora, sustavno maltretirana te izložena prijetnjama i “montiranim procesima” kako bi ih se ušutkalo.

Također se iznose optužbe u prijavi protiv upravitelja Grgurića da koristi dvostruke kriterije te da prikriva i postavlja u povoljan položaj sebi bliske djelatnike. Izvor također tvrdi da se pojedine sindikate preslaguje na način da većinu zastupa “Grgurićeva struja sklona prikrivanju nepravilnosti”. Sa svim detaljima napisanim u serijalu o Riječkom zatvoru, pa i postojanju otvorenih prijetnji, upoznavalo se ranijih godina Ministarstvo pravosuđa i uprave, što potvrđuju predstavke, izvori te sindikati.

Ministarstvo utvrdilo vjerodostojnost diplome Josipa Grgurića

Prema onome što je dostavilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, Josip Grgurić je temeljem Sporazuma o trajnom premještaju s danom 14. svibnja 2012. trajno premješten iz Ministarstva unutarnjih poslova u Ministarstvo pravosuđa, Upravu za zatvorski sustav – Zatvor u Rijeci. Ranije je, od 1990. godine, vršio dužnost načelnika I. PP Rijeka i PP Opatija. Od rujna do prosinca 2014. te od sredine studenog do sredine prosinca 2015. privremeno je vršio dužnost upravitelja Kaznionice Pula.

Oženjen i otac dvoje djece, Grgurić je također sudionik Domovinskog rata. Rođen je 9. listopada 1960. godine u mjestu Kosinjski Bakovac gdje završava Osnovnu školu, a četiri godine kasnije i Centar usmjernog obrazovanja industrijsko tehničkih kadrova. U biografiji se navodi da je 1999. diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, a iz Ministarstva odbijaju sumnje mojih izvora u vjerodostojnost iste.

“Upravitelj Zatvora u Rijeci, Josip Grgurić, sveučilišni dodiplomski studij (izvanredni studij uz rad) upisao je u studenom 1994., a završio u svibnju 1999 godine te je stekao stručni naziv diplomirani inženjer prometa. Provjera vjerodostojnosti diplome g. Grgurića je izvršena te je Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u kolovozu 2017. godine potvrdio da je službenik Josip Grgurić završio sveučilišni dodiplomski studij u svibnju 1999. godine, čime je stekao stručni naziv diplomirani inženjer promet”, navode iz resora.

Kako neslužbeno doznajem, 21. i 22. prosinca 2021. godine provodila se kontrola unutar Kaznionice u Rijeci, te je u istragu uključen i USKOK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.