Riječki zatvor (1): Pljušte kaznene prijave i međusobne optužbe među djelatnicima, Ministarstvo pravosuđa ne vidi problem

Iako se godinama upozoravalo na nepravilnosti u “Via Romi”, kako se kolokvijalno naziva Kaznionicu u Rijeci, u resornome Ministarstvu “ne vide ništa sporno”. 

Na nepravilnosti u Riječkom zatvoru upozoravaju moji izvori te članovi sindikata, no imena sugovornika radi njihove sigurnosti u nastavku ne otkrivam. Naime, u posjedu sam kaznenih podnesaka protiv nekolicine djelatnika i upravitelja Kaznionice, Josipa Grgurića, članova sindikata te visoko pozicioniranih osoba u Ministarstvu pravosuđa. Njih se u prijavama tereti sumnjom u zlouporabu položaja i ovlasti, pogodovanje, mobing, protupravni video nadzor i nezakonito prikupljanje operativnih informacija, krivotvorenje službenih isprava, namještanje smjena i prekovremenih, lažno prikazivanje bolovanja, nezakonito korištenje ENC-a i ostalo.

Davnih dana prizivali medije

Tako se u jednoj prijavi evidentnim smatra da se nakon dopisa Ministarstvu pravosuđa 2016. i ponovno 2017. “ništa nije adekvatno i učinkovito poduzelo”. Među ostalim se navode brojne nezakonitosti pa tako i navodno ponižavanje djelatnika od strane upravitelja Grgurića. Kako dalje piše podnositelj, već tada se “zbog pristranog (ne)utvrđivanja ranije navedenih navoda, nepostupanja i administrativne šutnje” najavljuje izlazak sa svim detaljima u medije. Dodaje i kako bi nadzori Kaznionice završavali zajedničkim ručkom inspektora i upravitelja. Prema navodima iz te iste prijave, sa svime se 2016. upoznalo tadašnju Predsjednicu RH Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i USKOK.

Postojanje nepravilnosti potvrđuju sindikati

Iz Sindikata Policije Hrvatske (SPH) na upit jesu li upoznati s navedenim nepravilnostima u odgovoru ističu kako su od “osnivanja sindikalne podružnice svojim aktivnostima prepoznali akutnu problematiku te su s ciljem zaštite svojih članova, kao i ostalih službenika i namještenika poduzimali određene aktivnosti”. Dodaju da su upoznati “s određenim nepravilnostima  Zatvoru u Rijeci”, te su vezano za iste održali nekoliko sastanaka u Ministarstvu pravosuđa i uprave, a održan je i sastanak s upraviteljem zatvora. Također na novi upit vezano za video nadzor potvrđuju da za isti nisu dali suglasnost, već su mišljenja da ga je odobrilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Iz Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH) dobivam više informacija pa, između ostalog, ističu da su kao najbrojniji sindikat u Zatvorskom sustavu, s najviše pravosudnih policajaca kao članova, jedini sindikat u Ministarstvu pravosuđa koji je organizirao u rujnu 2019. prosvjed ispred zgrade Ministarstva upravo zbog kršenja prava pravosudnih policajaca. Dodaju kako tada iz Riječkog zatvora ili nekog drugog sindikata nitko nije dao podršku prosvjedu jer, kako stoji u odgovoru, smatrali su ostali da je sve bilo po Kolektivnom ugovoru te se nisu kršila prava pravosudnih policajaca.

Dvije struje unutar Kaznionice?

“Ono što je nama u sindikatu poznato, vezano za Riječki zatvor, a traje desetak i više godina, loši su međuljudski odnosi, stalne anonimne pritužbe te prigovori na rad uprave zatvora i Središnjeg ureda. Pritužbe jedni na druge uz kaznene prijave, osobni obračuni te međusobne optužbe pojedinih službenika. Nastojimo zaštiti materijalna i druga prava naših članova, pružiti im pravnu pomoć, ne baviti se tko je i kad otišao na godišnji ili kadrovskim
pitanjima. Ukazujemo na nepravilnost uprave zatvora i kaznionice uvijek javno, a ne anonimno kako rade pojedinci u zatvoru u Rijeci”, pojašnjavaju iz SPPH-a.

Naglašavaju kako sve u vezi nepravilnosti provjeravaju tek kad im povjerenik ili članovi pisano skrenu pozornost na nepravilnosti. Dodaju kako od svoje podružnice iz Rijeke nisu ništa dobili, no da će provjeriti najnovije informacije.

“Stanje u Zatvoru redovno u organizacijskom i u sigurnosnom smislu”

Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo je odgovor u kojemu navode da ne posjeduju informacije o kaznenim prijavama ili pokrenutim kaznenim postupcima pred nadležnim tijelima protiv Josipa Grgurića, te da se ne miješaju u rad sudova. Nadovezali su se i na sumnje u nezakonit video nadzor.

“U dijelu upita koji se odnosi na video-nadzor napominjemo kako je člankom 41. novog Zakona o izvršavanju kazne zatvora propisano da vanjski i unutarnji prostori i prostorije, osim spavaonica, kupaonica i sanitarnih čvorova kaznionice, zatvora odnosno centra te unutrašnjost specijalnog vozila za prijevoz zatvorenika, mogu biti nadzirani i snimani putem sustava video-nadzora ili drugih tehničkih sredstva. Također, propisano je da se tehnička sredstava mogu dodatno koristiti za potrebe zaštite i osiguravanja kaznionice, zatvora odnosno centra”, dodaju iz MPU-a.

Opreza radi, skreću pozornost na odredbu članak 2. Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka koja propisuje da se ovaj Zakon ne odnosi na obradu osobnih podataka koju obavljaju nadležna tijela u svrhu sprečavanja, istrage, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija, uključujući zaštitu od prijetnji javnoj sigurnosti i njihova sprečavanja, kao ni na područje nacionalne sigurnosti i obrane.

Strjelovit uspon pomoćnice ministra pravosuđa

Upit se u više navrata slao prema Jani Špero, šefici Sektora za probaciju u Ministarstvu pravosuđa, ali na sve iznesene sumnje pomoćnica ministra Malenice odgovara kratko u jednom navratu, citiram: “Uprava za zatvorski sustav i probaciju nema ništa za dodati nastavno na ranije odgovore”.

Od Ministarstva pravosuđa sam naknadno zatražio pojašnjenje kako je moguće da je Špero tako strjelovito napredovala. Naime, prema javno dostupnoj biografiji, Špero je 2006. bila vježbenica u Upravi za međunarodnu suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, da bi 2009. postala viša stručna savjetnica, a već godinu dana poslije načelnica Odjela za suradnju s drugim međunarodnim kaznenim sudovima u Ministarstvu pravosuđa. U  odgovoru MPU-a stoji da je “državna službenica Jana Špero u državnoj službi napredovala sukladno radnom iskustvu, stažu,  stručnom znanju te međunarodnim iskustvom, u skladu sa zakonskim propisima”.

Podsjećam, Plenkovićeva Vlada je u veljači 2021. godine Šperu imenovala ravnateljicom Uprave za zatvorski sustav i probaciju u Ministarstvu pravosuđa i uprave na rok od četiri godine.

U sljedećem serijalu donosim teške optužbe sindikata protiv Jane Špero.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.